Du er her

Nettverksbygging på Twitter

Skrevet av Tor Arne Thune søn, 13/10/2013 - 15:32
Twitter networking illustration

Twitter kan brukes til så mangt i den sosiale sfæren av dagliglivet, både for bedrifter og enkeltpersoner. En kan holde kontakten med gamle venner fra fordums tid, bygge relasjoner med kolleger, markedsføre produkter og prosjekter, vise hva en virksomhet satser på, og listen fortsetter så langt sinnet orker. Alle disse mulighetene deler en rød tråd; nettverksbygging. Her bygges relasjoner mellom venner, kolleger, kunder, bedrifter og samarbeidspartnere. Til slutt så står en igjen med mange nettverk mellom grupper av mennesker og virksomheter som deler med hverandre i det verdensomspennende nettverket Internett.

Hvordan tar en da skrittet ut i nettverksbygging med Twitter? Det er så enkelt som å opprette sin egen profil og ved første klikk på følge-knappen på profilen til en annen person så er man i gang. Et nettverk er skapt mellom dere, enten dere vil eller ikke.

Det er kanskje ikke en bevisst handling å bygge dette nettverket, men produktet er det samme som bevisst nettverksbygging: et nettverk. Hvis en i tillegg setter seg mål for sin aktivitet på Twitter og styrer sin aktivitet med tanke på å oppnå disse målene så kan vi si at vi har tatt skrittet ut i bevisst nettverksbygging.

På Twitter er følgefunksjonen en av grunnsteinene i selve idéen med dette sosiale nettverket. Denne gjør at vi til en viss grad kan filtrere overfloden av informasjon som er tilgjengelig. Vi kan følge de som interesserer oss og med det samme åpne for muligheten til at disse personene oppdager oss og følger oss videre. Det er her vi begynner å se muligheten for å bygge oss et nettverk med personer som kan hjelpe oss til å oppnå våre mål, hvis vi satser på en bevisst nettverksbygging.

Hvordan finner en da disse menneskene som en vil følge? Et søk på relevante tema kan gi ideer til personer som skriver om nettopp dette. Twitter gjør det mulig for hver person å skrive noen ord på sin profil om seg selv og hva de skriver om og dette kan gi en idé om dette er riktig person, men det som er gull verdt er nok heller innholdet som personen legger ut. Ta en kikk og se om det interesserer.

Når man frekventerer Twitter i lang tid så baller det ofte på seg i følgeslisten. Det er ikke uvanlig å se personer som følger et tusentalls personer. Følgeslisten blir da ikke spesielt verdifull for de som tar en tur innom en profil for å se om de har funnet rett person til sin egen følgesliste. Det som kan være nyttig kan dog være å se om dere begge følger noen personer. Det kan gi et hint om at personen interesserer seg for det samme som deg.

Det finnes også en funksjon der en kan legge til personer i lister og dele med omverden hvis en vil. Det finnes lister som er laget og "moderert" av personer som prøver å lage en nyhetsstrøm preget av kvalitet innenfor et bestemt tema. Det kan også hjelpe til å organisere de du følger i forskjellige tema slik at nyhetsstrømmen kan deles opp i forskjellige tema. Dette kan hjelpe når følgeslisten vokser til uhåndterlige størrelser.

Når en har fulgt en god del personer ser en ofte at de følger deg tilbake. Da er det viktig å holde på disse og legge ut godt innhold som vil hjelpe deg til å nå dine mål med Twitter. Dette kan for eksempel være "light" markedsføring for å promotere seg selv og vise hvem man er i håp om at eventuelle hodejegere skal komme over din profil eller deling av dine synspunkter om aktuelle tema i nyhetsbildet. Legg ut innhold som sier noe om hva du eller din virksomhet bedriver.

Retweets er en måte å generere innhold på, men bruken av dette bør ikke overdrives. Originalt innhold er også viktig for å gi et bilde av kvalitet på dine ytringer. Det kan dog være en fin mekanisme til å legges merke til av personer som interesserer. Når en retweeter en persons melding så vil denne personen ha mulighet til å se dette og kanskje interessere seg for din profil.

Ettersom Twitter vokste og kjempet seg opp til sin plass blant de 3 største sosiale nettverkene (i hvert fall i vestlige land) så vokste også økosystemet rundt det. Her ble det utviklet Twitter-klienter som gjorde Twitter tilgjengelig utenfor nettleseren. Disse klientene kan gjøre det lettere å navigere i skogen av kvitring som har utviklet seg. Hvis en ikke har mekanismer som filtrerer og gjør det lettere å finne relevant innhold kan det bli en tidstyv. TweetDeck er for eksempel en klient utviklet av Twitter selv som gjør det lettere å filtrere og følge med på det som betyr noe for oppfylling av akkurat dine mål. Det kan for eksempel lette jobben for en bedrift som vil følge med i aktiviteten som nevner deres produkter og varemerke. Det er viktig å kunne svare kunder og andre intreresserte så fort som mulig for å gi et godt og responsivt bilde av bedriften. Polly er en annen klient for Linux som viser at Twitter-klienter har blitt tilgjengelig for alle operativsystemer selv utenfor nettleseren, noe som sier noe om utbredelsen.

Twitter er da ikke bare et nettsted, men et sosialt samfunn. Klienten er inngangsporten, men innholdet blir det samme på tvers av klienter. Her ser en at det som skaper Twitter ikke er selve verktøyet, men de mulighetene som eksisterer og det samfunnet som har bygget seg opp etter hvert som nettverket har plantet sine ben godt ned i jorden blant oss. Alt kan deles og gjør at målgruppen blir ganske generell. Twitter er det en gjør det til.

Nettverk er viktig for oss alle, uansett mål. Vi har alle behov for sosial kontakt og ved å være bevisst dette kan vi sammen hjelpe hverandre til å danne nettverk som gagner hver og en. Det kan ofte være skremmende å ta skrittet ut i et stort verdensomspennende nettverk som Twitter, på grunn av overfloden av aktivitet, men når en tar seg tid til å bygge seg opp en følgesliste som en føler passer for sine mål så kan det gi gode bekjentskaper, samme om en representerer en bedrift eller seg selv. Nettverk er til for at vi kan hjelpe hverandre frem til de mål vi søker, selv om en kanskje ikke er helt bevisst hva disse er.

Bevisst eller ubevisst, nettverksbygging bør være en del av hverdagen.

Stikkord:

Skriv ny kommentar