Du er her

Google Analytics som måleverktøy

Skrevet av Tor Arne Thune ons, 13/11/2013 - 15:19
Google Analytics Logo

Google Analytics er nok det mest brukte måle- og analyseverktøyet for nettsteder som finnes i dag. Her har jeg vært vågal og ikke sagt "et av de mest..." fordi dette verktøyet ofte kommer opp i samtaler, innlegg og diskusjoner på nett og en hører ikke så ofte om andre generelle analyseverktøy for nettsteder. Verktøyet har sitt opphav i Urchin som Google kjøpte opp i 2005. Det finnes nok ikke mange webutviklere og "kilde-kikkere" som ikke har kommet borti JS-filene til først Urchin, og i de senere årene ga.js.

Det var i starten en forlengelse av Google AdWords som gjorde det mulig å forvalte sine reklamekampanjer på Google sine tjenester på en oversiktlig måte. Det er også her som behovet for måling kommer inn i bildet. For privatpersoner kan det være artig å se hvem som besøker sine hjemmesider, hvilke nettlesere de bruker og hvor de kommer fra, men det er nok mest verdifullt for bedrifter som vil måle effektene av eventuelle reklamekampanjer og endringer de gjør som kan ha effekt på trafikken til sine nettsteder. Bedrifter må ha en måte å måle hva de får tilbake for sine investeringer, som ofte fører til flittig bruk av begrepet return on investment med dets hyppig brukte akronym ROI.

Så hva består da Google Analytics av? I dette innlegget vil jeg nevne noen av de mulighetene som ligger i dette verktøyet, men det beste er nok å reigstrere seg, slenge inn JS-filen på alle nettsider som er relevante å måle og observere resultatene.

Som hintet til ovenfor så trenger en ikke installere noe på tjeneren som huser nettstedet. Google Analytics fungerer simpelthen ved at nettleseren til den besøkende, i tillegg til å be om selve nettsiden, også ber om en fil som ligger på Google sine servere og i tillegg sender med en unik ID som identifiserer nettstedet. Dette betyr at Google nå har nok informasjon til å legge til dette besøket inn i sine databaser for bruk i brukergrensesnittet i Google Analytics som vises til deg for det aktuelle nettstedet. Hver forespørsel er garnert med en stor bukett av informasjon om den besøkende som presenteres på en mesterlig måte av Google Analytics. Aggregering av informasjon er et viktig stikkord her, fordi det ikke bare er snakk om en besøkende (forhåpentligvis), men en horde av leselystne som besøker ditt nettsted og legger igjen informasjon som Google kan ta i bruk.

Selve dashbordet til Google Analytics kan personaliseres ved at den informasjonen som er viktig for deg presenteres her, men selve oversikten over antall besøk i den gitte perioden, antall unike besøk, sidevisninger, fluktfrekvens (forsøk?), osv. vil alltid være til stede. Dette er viktig informasjon som alltid vil være relevant. Tidsperioden kan velges sammen med hvilken informasjon som den horisontale grafen viser for denne perioden.

Kilden til trafikken er ofte veldig interessant informasjon for en bedrift. Her deler Google Analytics opp dette i fire grupper:

  • Direkte besøk (besøkende som kommer direkte til siden, oftest ved å skrive inn adressen til siden)
  • Besøk fra henvisning (besøkende klikker en lenke som fører til din nettside)
  • Besøk fra sosiale nettverk (som over, men som stammer fra lenker publisert i sosiale nettverk)
  • Besøk fra søketjenester (besøkende har søkt etter noe i en søkemotor og klikker seg videre til din side)

For bedrifter (og forsåvidt også for privatpersoner) er det henvisningene (de tre siste gruppene) som er mest interessante. Disse gjør det mulig å måle hvilke tiltak som gir effekt i form av besøk til nettstedet. Har bedriften kjørt en reklamekampanje på Facebook nylig? Google Analytics kan vise hvor mange besøk til annonsert nettsted som denne kampanjen kan ha generert.

Videre er det også mulig å "lenke opp" nettbutikker til Google Analytics slik at verktøyet kan vise hvilke besøk som faktisk fører til et salg, og lignende. Dette kan være gull verdt. Her kan en for eksempel se hvilke reklamekampanjer med varierende kilder som fører til mest faktiske salg og med det kanskje gi en pekepinn på hvilke kampanjer som gir høyest "return on investment".

Siden Google Analytics så og si hadde sitt utspring fra Google AdWords kommer det ikke som en overraskelse at måleverktøyet også er tett koblet sammen med AdWords. Den kan vise akkurat hvilke reklamekampanjer som er kjørt og hvor mye (og hvilken type) trafikk denne har generert. Her er det mye å vinne på at det er ett selskap som står bak begge tjenestene. Reklame og måling går ofte hånd i hånd. I hvert fall er de gode venner!

Adferden til de besøkende er også en viktig målingsparameter for mange, spesielt for de av oss som er ansvarlige for nettsteder og kan gjøre endringer her for å best mulig oppnå bedriftens mål. Google Analytics registrerer blant annet gjennomsnittlig tid på hver besøkte side, hvor ferden går etter dette og hvor de besøkende hopper av. Kanskje er det en side som i det hele tatt ikke faller i smak for målgruppen og som står for flesteparten av avhoppene? Da kan dette være verdifull informasjon for å forandre på nettopp denne siden.

Denne artikkelen kunne blitt lang, men jeg har valgt å ikke la den fortsette i det uendelige fordi en enkel registrering og bruk av tjenesten vil gi bedre oversikt over hva verktøyet kan tilby. De smakebiter som er gitt her er nok tilstrekkelig til at enhver kan se nytten av å bruke, om ikke Google Analytics, i hvert fall et eller annet måleverktøy som en pekepinn på aktiviteten til ditt nettsted. Vi kan ikke alle ha nesen nede i loggen til webtjeneren. Ofte er heller ikke dette formålstjenlig eller motiverende! Mange liker jo flotte brukergrensesnitt som gir relevant informasjon på en måte som er lett fordøyelig for mennesker. Google Analytics tilbyr nettopp dette.

Stikkord:

Skriv ny kommentar